fbpx

Ako ste ljubitelj kave i sladoleda, jeste li znali da postoji dan Dan sladoleda od kave, dan posvećen kombinaciji kave i sladoleda? 

Kava i sladoled postoje već stoljećima, pa ima smisla da kombinacija toga dvoje stvara vrhunski okus. Ako vas zanima kako je kombinacija započela, pročitajte više da biste saznali više o njenoj povijesti i kako možete proslaviti ovaj praznik koji se obilježava 06. rujna.

Povijest Dana sladoleda od kave


Kava postoji već duže vrijeme. Smatra se da je postojala na Bliskom istoku, a počela se koristiti kao piće tijekom 7. i 9. stoljeća. Međutim, kava se nije uvela u Europu sve do 1600. kada su Mlečani donosili kavu sa svojih putovanja i osnivali svoje kafiće. Međutim, iako je polovicom 17. stoljeća bila pomama za kavom, kava je postala popularno piće tek kad je kod Britanaca postalo uobičajeno da ju imaju u svojim domovima. Visoko društvo donijelo 
je kavu u svijet kroz odnos Francuza s Osmanlijama i jednom kad su Mlečani našli način da mljevena zrna kave postanu ukusna, povijest je zapisana.

Pa kako je kava postala okus koji se koristi u sladoledu? Dok je aromatizirani led bio prva varijanta sladoleda tijekom 3000. godine prije Krista u Kini, ono što znamo kao moderni sladoled započelo je u 18. i 19. stoljeću, kada su voćne ledene kreme postale popularna poslastica u Britaniji i Americi.

Dodavanje kave u smjesu sladoleda postalo je popularno 1869. godine, kada se sladoled od kave koristio u parfe kremi. Također se pojavio i u receptu iz kuharice iz 1919. godine za specifičnu vrstu sladoleda pod nazivom Kava od jaja, koja se sastoji od vrhnja, zdrobljenog leda i sirupa od kave. Od tada, zaluđenost kavom izazvala je mnoge kreacije, uključujući sladoled od kave, koji je sada uobičajen u bilo kojoj prodavaonici sladoleda.

Kako proslaviti Dan sladoleda od kave

Ako želite proslaviti ukusnu kombinaciju kave i sladoleda, možete započeti kupnjom svoje omiljene marke sladoleda u bilo kojoj trgovini ili otići u vašu omiljenu slastičarnicu i naručiti najkreativniju kombinaciju sladoleda do sada. Ako ste stvarno kreativni, isprobajte  recept za domaći sladoled od kave koji možete napraviti za svoje prijatelje i obitelj. Podijelite ovaj praznik na društvenim mrežama koristeći hashtag #coffeeicecreamday i obavijestite sve ostale o ovome ‘ukusnom’ danu.

25svibanj
2020

Okus i aroma Vaših želja!

Santos

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this