fbpx

Istraživači su otkrili da bi vam to moglo biti dobro na druge načine, posebno za jetru.

Spriječiti bolesti

Istraživači su otkrili da piće kave vjerojatno ima manje:

Rak jetre

Rak na sluznici maternice, nazvan endometrij
Fibroza, bolest koja stvara ožiljak tkiva u vašoj jetri. To je reakcija na stanja poput hepatitisa ili poremećaja upotrebe alkohola.
Ciroza, kasni stadij fibroze. Kako se ova bolest pogoršava, jetra vam teže radi svoj posao.

Bezalkoholna bolest masne jetre, koja se razvija kada stanice jetre pohranjuju previše masnoće. Ovo također čuva vašu jetru da radi onako kako bi trebala. Ako ste veliki ljubitelj kave, vijesti postaju bolje. Što više pijete, više se smanjuju šanse za bolest jetre. U jednom istraživanju istraživači su otkrili da je odlaganje 2 šalice dnevno smanjilo vjerojatnost ciroze za 44%, a 4 šalice dnevno smanjile su ih za 65%.

Borbena bolest

Ako već imate problema s jetrom, kava vam može pomoći. Istraživanje pokazuje da umjerene količine, obično između 1 i 3 šalice dnevno, mogu usporiti sljedeća stanja:

  • Fibroza
  • Ciroza
  • Hepatitis B i C
  • Bezalkoholna bolest masne jetre

Kako pomaže

Osim kofeina, kava ima više od 1000 kemikalija. Liječnici još uvijek pokušavaju shvatiti što tijelo čini s njima što kavu čini korisnom. Evo nekoliko dijelova slagalice:

Kad vaše tijelo probavi kofein, stvara kemikaliju koja se naziva paraksantin koja usporava rast ožiljnog tkiva uključenog u fibrozu. To može pomoći u borbi protiv raka jetre, ciroze povezane s alkoholom, bolesti bez masnoća jetre povezanih s alkoholom i hepatitisa C.

Dvije kemikalije u kavi, kahweol i cafestol mogu pomoći u borbi protiv raka. Liječnici nisu sigurni koliki je učinak, no neki misle da bi umjerene količine nezaslađene kave mogle djelovati uporedo s glavnim tretmanima za najčešći oblik raka jetre, hepatocelularni karcinom.

Kiseline u kavi mogu djelovati protiv virusa koji uzrokuje hepatitis B. Jedno je istraživanje pokazalo da kava bez dekafa može imati istu korist.

Studije su otkrile da kava podjednako pomaže muškarcima i ženama. A koristi se pokazuju bez obzira na to kako je kava napravljena – filtrirana, instant ili espresso. Kava kao lijek
Liječnici misle da bi kava mogla postati važno oružje u borbi protiv bolesti jetre. Na kraju krajeva, lako je nabaviti i ne treba puno koštati.

Ali u ovom trenutku liječnici ne znaju dovoljno da bi mogli preporučiti bilo koju određenu količinu. A kava možda nije svima. Iako vam to može pomoći jetri, može vam povećati šanse za druga stanja.

Na primjer, neke kemikalije u njemu mogu povisiti razinu kolesterola ili krvni tlak. To bi mogao biti znak opreza za:

Osobe s povišenim krvnim tlakom

  • Djeca i tinejdžeri
  • Stariji odrasli

Bez obzira koliko vam dobra kava mogla biti, ključ brige o jetri i dalje je vaš životni stil. Jedite zdravu hranu, idite lako na alkohol, pazite na svoju težinu, cijepite se protiv hepatitisa A i B, izbjegavajte dijeljenje igala i redovito vježbajte.

25svibanj
2020
Category: Uncategorized

Okus i aroma Vaših želja!

Santos

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this