fbpx

Istraživači su otkrili da kava može imati pozitivan učinak na razne načine, posebno za jetru.

Spriječava bolesti

Istraživači su otkrili da je manja vjerojatnost da će oni koji piju kavu imati:

 • Rak jetre
 • Rak na sluznici maternice
 • Fibrozu, bolest koja stvara ožiljke tkiva u vašoj jetri. To je reakcija na stanja poput hepatitisa ili poremećaja upotrebe alkohola.
 • Ciroza, kasni stadij fibroze. Kako se ova bolest pogoršava, jetra sve teže radi svoj posao.
 • Bezalkoholna bolest masne jetre, koja se razvija kada stanice jetre pohranjuju previše masnoće. Ona također spriječava vašu jetru da radi onako kako bi trebala.

Ako ste veliki ljubitelj kave, imamo dobre vijesti za vas. Što više  kave pijete, to vam se smanjuju šanse za bolest jetre. U jednom istraživanju istraživači su otkrili da je konzumiranje 2 šalice dnevno smanjilo vjerojatnost ciroze za 44%, a 4 šalice dnevno smanjile su za 65%.

Borba protiv bolest

Ako već imate problema s jetrom, kava vam u tome može pomoći. Istraživanje pokazuje da umjerene količine, obično između 1 i 3 šalice dnevno, mogu usporiti sljedeća stanja:

 • Fibroza
 • Ciroza
 • Hepatitis B i C
 • Bezalkoholna bolest masne jetre

Kako kava pomaže

Osim kofeina, kava sadrži više od 1000 kemikalija. Liječnici još uvijek pokušavaju shvatiti kako ih tijelo koristi, odnosno što kavu čini korisnom. Evo nekoliko dijelova slagalice:

Kad vaše tijelo probavi kofein, stvara kemikaliju koja se naziva paraksantin koja usporava rast ožiljaka tkiva koji nastaju zbog fibroze. Također može pomoći u borbi protiv raka jetre, alkoholne ciroze, bezalkoholne bolesti masne jetre i hepatitisa C.

Dvije kemikalije u kavi, kahweol i cafestol, mogu pomoći u borbi protiv raka. Liječnici nisu sigurni koliki je učinak, no neki misle da bi umjerene količine nezaslađene kave mogle djelovati, uz primjenu glavnih tretmana, na najčešći oblik raka jetre, hepatocelularni karcinom.

Kiseline u kavi mogu djelovati protiv virusa koji uzrokuje hepatitis B. Jedno je istraživanje pokazalo da kava bez kofeina može imati istu korist.

Studije su otkrile da kava podjednako pomaže muškarcima i ženama. A koristi su vidljive bez obzira na to kako je kava napravljena – filtrirana, instant ili espresso.

Kava kao lijek

Liječnici smatraju da bi kava mogla postati važno oružje u borbi protiv bolesti jetre. Na kraju krajeva, lako ju je nabaviti i ne košta mnogo.

Ali u ovom trenutku liječnici ne znaju dovoljno da bi mogli preporučiti neku određenu količinu. A kava možda i nije za svakoga. Iako može pomoći jetri, može povećati šanse za druge bolesti.

Na primjer, neke kemikalije u kavi mogu povisiti razinu kolesterola ili krvni tlak. Na to bi trebale pripaziti:

 • Osobe s povišenim krvnim tlakom
 • Djeca i tinejdžeri
 • Starije odrasle osobe

Bez obzira koliko kava može biti dobra za vas, ključ brige o jetri je ipak vaš životni stil. Jedite zdravu hranu, umjereno pijte alkohol, pazite na svoju težinu, cijepite se protiv hepatitisa A i B, izbjegavajte korištenje istih igala i redovito vježbajte.

25svibanj
2020
Category: Uncategorized

Okus i aroma Vaših želja!

Santos

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this