fbpx

6 načina kako kava može poboljšati vaše atletske performanse

 

Nema potrebe žuriti u prodavaonicu dodataka za skupe pakirane pudere ili tablete. Zakuhajte vodu za kavu i uživajte u toploj šalici užitka prije vježbanja. Samo izostavite mlijeko i šećer.

1. Kava pomaže sagorjeti masnoću i pojačati energiju

Visoka razina kofeina u kavi značajno poboljšava sposobnost sagorijevanja masti tijekom vježbanja. Osim toga, ispijanje kave ujutro znači konzumiranje manje kalorija tijekom dana jer kofein suzbija apetit. Istraživanja pokazuju značajno povećanje oksidacije masnoće (sagorijevanje) kao rezultat pojačanog metabolizma. To znači da kava omogućava učinkovitije sagorijevanje masti tijekom vježbanja i nekoliko sati nakon vježbanja.

Konzumirajte jednu do najviše dvije šalice kave jedan sat prije treninga za najbolji učinak. Vrhunski stimulativni učinak kave javlja se 30 do 60 minuta nakon pijenja šalice. Jednom kada kofein uđe u krvotok, tijelo reagira na više načina. Povećavaju se krvni tlak i otkucaji srca, razgrađuju se zalihe masti, a masne kiseline oslobađaju u krvotok. Rezultat: Mnogi se osjećaju energično i spremni za izvrsnu vježbu.

2. Kava povećava metabolizam

Kofein povećava brzinu metabolizma, brzinu kojom tijelo koristi ili sagorijeva energiju. Istraživanja pokazuju da je konzumiranje kave povezano sa značajnim povećanjem brzine metabolizma tijekom unosa kofeina i traje tri sata. Tijelo reagira na kavu i kofein baš kao i  na bilo koju drogu. Habitualna primjena velikih doza kontraproduktivna je. U ovom slučaju više nije bolje, i za postizanje sjajnih rezultata potrebno je malo.

3. Kava poboljšava atletske performanse

“Kofein je učinkovit za poboljšanje različitih vrsta performansi kada se konzumira u niskim do umjerenim dozama”, stoji u stavu Međunarodnog društva sportske prehrane. Kava prije vježbanja donosi značajnu razliku u performansama. Kofein omogućava sportašu da dulje trenira te mu pruža veću snagu. Također je pokazano da kofein poboljšava razinu izdržljivosti i otpornosti na umor. Čini se da sportaši što se tiče izdržljivosti uvelike imaju koristi od kave. Kava potiče tijelo da tijekom dugih vježbi koristi zalihe masti, umjesto mišićnog glikogena (šećera). To omogućava produljenu upotrebu radnih mišića. Istraživanje o kavi i brzini percipiranog napora (RPE) pokazalo je da su sportaši imali pozitivnije iskustvo vježbanja kad su konzumirali kavu. Osjetili su manji umor i napor tijekom svojih vježbi.

4. Kava potiče bolju koncentraciju

Pokazalo se da kava i kofein poboljšavaju mentalni fokus. Kofein je prirodni stimulans koji može poboljšati rad mozga i pozitivno utjecati na područja mozga odgovorna za pamćenje i koncentraciju. Kad je razmišljanje oštro, vježbanje postaje produktivnije i učinkovitije. Jednim istraživanjem provedenim na starijim odraslim osobama otkrilo se da kofein može poboljšati mentalne performanse i smanjiti progresiju mentalnog pada povezanog sa starosnim dobima. Druga istraživanja ispitala su učinke unosa kofeina na prefrontalni režanj mozga. Ovo područje mozga specifično je za raspon pažnje, planiranje i koncentraciju. Rezultati su utvrdili da kofein poboljšava moždane funkcije u ovom području. Druga studija izmjerila je kognitivne učinke kofeina na sportaše. Oni sportaši koji su konzumirali kofein prije intenzivnog kondicijskog treninga pokazali su poboljšanu koncentraciju uz sposobnost održavanja visokih razina intenziteta vježbanja. Ti su rezultati uključivali i sportaše bez dovoljno sna.

5. Kava smanjuje bol u mišićima

Jednim istraživanjem provedenim na starijim odraslim osobama otkrilo se da ispijanje dvije šalice kave može smanjiti bolnost mišića nakon vježbanja za gotovo 50% . Ovo je značajno poboljšanje za aktivne odrasle osobe zabrinute zbog bolova nakon intenzivne vježbe. Druga studija je otkrila da kofein značajno smanjuje bol u mišićima nakon vježbanja i skraćuje vrijeme oporavka u usporedbi s placebom. Sudionici koji su pili kavu prije treninga s većom tjelesnom težinom također su mogli dovršiti više ponavljanja na finalnom setu. Ispijanje šalice kave prije vježbanja može pomoći onima koji imaju tendenciju da odustanu tijekom vježbanja. Vježba može uzrokovati bolno nanošenje mliječne kiseline kada je mišić pod stresom. Neki imaju tendenciju da prestanu raditi zbog ove nelagode.

6. Kava pomaže u borbi protiv bolesti

Kava sadrži snažne antioksidanse koji dokazano smanjuju naš rizik od bolesti. Antioksidanti djeluju pročišćavanjem krvi, uklanjanjem slobodnih radikala i pomažu tijelu u borbi protiv bolesti. Prema istraživanju objavljenom na Akademiji za prehranu i dijetetiku, “kava pruža jedan od najvećih izvora antioksidanata u američkoj prehrani.” Koristi kave i kofeina na zdravlje  povezane su s prevencijom bolesti. Studije su pokazale da kava smanjuje upalu, ublažava i simptome Parkinsonove bolesti i smanjuje učestalost određenih karcinoma. Također može smanjiti pojavu žučnih kamenaca.

12srpanj
2020

Okus i aroma Vaših želja!

Santos

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this