Većini nas teško je zamisliti život bez kave. Uglavnom se raspravlja o espressu ili običnoj kavi s mlijekom. Možete biti inventivni i svojoj kavi dati potpuno drugačiji okus s ovim neočekivanim dodacima. Otkako je naša priča započela s kavom, popularnim napitkom, začudo, uvijek smo se prepuštali tradicionalnim okusima i nedostajalo nam je želje za isprobavanjem novih. Ipak, moramo priznati da nakon nekog vremena ispijanje tradicionalne crne kave ili kave s dodatkom mlijeka postane malo monotono. Kao rezultat toga, donijeli smo odluku potražiti neke dodatke koje inače nikad ne bismo ni razmotrili, a koji mogu dramatično promijeniti okus kave.
Voćni sirupi
Dodavanjem voćnog sirupa poput jagoda ili maline u kavu, dobit ćete slatkoću i voćni okus. Voćni sirupi su popularan dodatak kavi u kafićima i često se koriste za izradu voćnih frapeova.
Sol
Jesi li ikad probala slanu tamnu čokoladu? Ako jesi i bilo ti je ukusno onda će ti se svidjeti i ova kombinacija. Dodavanje soli u kavu može biti zanimljiv i ukusan način za izmjenu okusa kave, ali korištenje soli u kavi bi trebalo biti učinjeno s oprezom i pažljivo testirano kako bi se osiguralo da ukupan okus odgovara vašim preferencijama. Ne moraš sol dodavati u već napravljenu kavu nego možeš dodati prstohvat ili dva u mljevenu kavu prije nego uliješ vodu i/li mlijeko.
Sladoled
jedan popularan napitak se zove “affogato”, koji se sastoji od prelijevanja kave preko sladoleda vanilije. Ovaj napitak je jednostavan za izradu i popularan među ljubiteljima kave i sladoleda. Ovaj talijanski klasik možeš primjeniti i na kavu s mlijekom koja će te onda malo podsjetiti na ledenu kavu. Kremasti okus dat će tvojoj kavi malu, ali dovoljnu dozu slatkoće.
Med
Ovaj dodatak je idealan ako tražiš alternativu šećeru ili drugim zaslađivačima. Med može dati kavi slatkoću bez šećera, a također može dodati i neke zdrave nutricionističke prednosti poput minerala i antioksidanata. Med također može pomoći da se izbjegne gorčina i poboljša ukupan okus kave.
Kardamom
Ulaganje u neke zanimljive začine nije loša ideja. Okus ovog začina veoma je sličan čaju te je veoma intenzivan tako da trebaš pripaziti s doziranjem. Dodaj malo kardamoma sljedećoj šalici kave s mlijekom tako što ćeš prstohvat posipati samo po vrhu. Novoisprobana kofeinska poslastica možda te baš ugodno iznenadi.
Ekstrakt vanilije
Nema ništa slično savršenom okusu vanilije u kavi, a to znaju svi ljubitelji ovog okusa. Ako ste već imali iskustva ovim dodatkom u svojoj kavi onda znaš o čemu govorimo. Priušti si s vremena na vrijeme ekstrakt vanilije bogatog okusa i uživaj u svojoj kavi.
Limun ili limeta
Svježi okus agruma i intenzivan okus kave na prvu možda ne zvuče kao najbolja kombinacija, no nećemo odmah suditi. Ljudi koji su isprobali ovu kombinaciju oduševili su se okusom. Dovoljno je u kavu dodati sok limuna ili limete i naribanu koricu i čeka te pravo osvježavajuće iskustvo. Osim toga, limun ili limeta također mogu dodati nutricionističke prednosti, poput visokog sadržaja vitamina C i drugih hranjivih tvari. Ukupno, limun ili limeta su sjajan dodatak za one koji žele isprobati nešto novo i drugačije u svojim šalicama kave.
Mlijeko
Koristeći različite vrste mlijeka poput kokosovog, bademovog ili sojinog mlijeka, možete dobiti puniji okus i teksturu. Na primjer, kokosovo mlijeko daje kavi slatkoću i kokosov okus, dok bademovo mlijeko daje blagi okus badema.
Smjese
Dodavanje smjese poput čokoladnog namaza, kakaa ili kave s niskim sadržajem kofeina može stvoriti različite kombinacije okusa. Na primjer, dodavanje čokoladnog namaza u kavu daje okus slatke čokolade, dok dodavanje kave s niskim sadržajem kofeina može smanjiti kofeinski učinak.
2023