fbpx
Trenutak kada je kava prevruća za konzumiranje je najbolji za isprobavanje arome.

Za ocjenu svojih mješavina degustatori koriste metodu kušanja iz šalice, koji je poznata kao i degustacija kave.

Radi se o složenom procesu koji podrazumijeva isprobavanje okusa zrna kave, sirovih i prženih uzoraka prije, za vrijeme te nakon postupka prženja.

Degustator, također, isprobava kavu na različitim temperaturama, kako bi se osjetio čitav spektar prisutnih okusa.

Kava je voće.

Možda nikada ne bismo pomislili na to, ali kava zapravo jest voće. Zrno kave je u stvari sjeme biljke kave.

To je crvena bobica koja raste na drveću – to drvo se često naziva kavina trešnja. Plod grma kave sliči trešnji jer rumeni kako zrije i raste u skupinama. Svaki plod sadrži dva zrna kave.

Dobivanje kave Kopi Luwak – iz izmeta azijske cibetike

Kopi Luwak, najskuplja kava na svijetu dobiva se tako da zrna posebno probrane kave prođu kroz probavni trakt azijskog cibeta, životinje slične mački.

Jedan od razloga zašto je šalica ove kave toliko skupa jest poseban proces njezine proizvodnje, što je uvelike otežalo nabavku ovog egzotičnog napitka.

Poštanska marka koja miriše na kavu. (Brazil)

U prosincu 2001. godine, Brazil je proizveo mirisnu poštansku markicu, kako bi promovirao svoju kavu. Miris poštanske markice traje čak tri do pet godina.

Danas je Brazil najveći svjetski proizvođač kave, dakle sa sigurnošću možemo reći da se proizvodnja markice s mirisima ukusne crne kave dakako isplatila.

Kava može zamijeniti fosilna goriva.

Znanstvenici tvrde da su zrna kave zapaljiva i da bi se jednog dana kava mogla koristiti kao zamjena za fosilna goriva.

Britanski znanstvenici su čak 2011. godine stvorili vozilo kojeg pokreće kava. I upravo to vozilo drži rekord za najbrže vozilo pogonjeno biološkim gorivom.

Vozilo je nazvano „Car-puccino“, automobil postiže brzinu od 96 km/h, a s kilogramom kave, neovisno o brandu, može prijeći pet kilometara.

Šalica kave ne pomaže nakon alkohola.

Ispijanje kave nakon konzumacije alkohola neće vam pomoći u otriježnjenju. Ispijanje šalice kave je možda najgora stvar koju možete napraviti ukoliko se želite otrijezniti nakon konzumiranja veće količine alkohola.

Kofein ne utječe na nivo alkohola u krvi, on smanjuje sedativni efekt etanola i čini nas budnijima, ali ne popravlja utjecaj alkohola na percepciju te opću procjenu onoga za što smo sposobni.

Jedan od sastojaka kave jest vitamin.

Osim što je kava bogat izvor kofeina, kava sadrži barem 300 drugih aktivnih sastojka. Mnogi su blagotvorni antioksidansi, a jedan je – niacin – vitamin.

Niacin nastaje tijekom postupka prženja zrna i šalica kave sadrži oko 1 mg vitamina. No, kako biste zadovoljili dnevnu potrebu odrasle osobe za niacinom iz ovog izvora, morali biste popiti oko 15 šalica.

Smrtonosna doza kofeina jest oko 100 šalica kave, ovisno o vašoj težini.

Konzumiranje kave ima brojne pozitivne učinke na organizam, međutim, sve je dobro dok je u umjerenim dozama.

ako je točna doza kofeina koja donosi smrt nemoguća za saznati, zna se koja je najveća količina koju je netko unio u organizam, a to je čak 100 grama kofeina.

Uspijete li popiti između 50 i 100 šalica jednu za drugom, to bi moglo imati kritične posljedice.

Kava se konzumira više nego voda.

U svijetu se godišnje potroši oko 4,8 kg kave po stanovniku. Prosjek u Europskoj uniji je 5,8 kg, a u Hrvatskoj, prema procjenama, 5,1 kg kave po stanovniku.

Najveći potrošači kave, oni koji popiju koju šalicu više, su narodi nordijskih zemalja, gdje 94% stanovništva konzumira kavu. Finska je prva zemlja u svijetu na listi prosječne potrošnje kave po glavi stanovnika koja iznosi 12 kg.

Okus i aroma Vaših želja!

Santos

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this